העובדה שהתרוצצות בחוץ בחום גורמת להזעה אינה חדשה לנו, אנו חווים אותה על בשרנו חלק גדול מהשנה. גם העובדה שפעילות ספורטיבית כמו ריצות, אימוני כושר ועוד גורמת להגרת נוזלים מהגוף גם היא מוכרת, אך מה לגבי אכילה, במיוחד של מאכלים מסוימים?
מסתבר שגם אכילה, במיוחד של מאכלים שהגוף צריך לעבוד קשה כדי לעכל אותם, מעלה את כמות הזיעה ויותר מכך- יכולה גם להשפיע על סוג הריח שלה. באילו מאכלים מדובר ואיך נוכל לשלוט ולאזן את מידת ההזעה?
למה אכילה גורמת להזעה?
כפי שפעילות גופנית גורמת להפעלת מערכות שונות בגוף, העלאת טמפרטורת הגוף וקירורו על ידי הזעה, כך גם אכילה ובעיקר עיכול המזון יוצרים אפקט דומה. כמו בפעילות גופנית, בה בהליכה מתונה נזיע פחות מאשר בריצה מאומצת, גם באוכל מידת ההזעה תלויה בעבודה שאנו מספקים לגוף בעיכול האוכל, החל מלעיסתו ועד עיכולו הסופי. לכן, מנה גדולה תגרום להזעה רבה יותר בהשוואה של מנה זהה קטנה יותר. כך גם מזון עתיר בשומן, סוכר ופחמימות, חלבונים, רכיבים מעובדים.
ישנם מזונות שגורמים לעוררות רבה יותר של מערכת העצבים המביאה לתחושה של עליה בטמפרטורת הגוף ולהזעה. עליה בטמפרטורת הגוף בעקבות אכילה נקראת אפקט תרמוגני.
אילו מאכלים גורמים להזעה במיוחד?
- בשר: בשר הוא אחד מסוגי המזון הקשים לעיכול. לא סתם לאחר ארוחה בשרית דשנה הדבר שהכי מתחשק לעשות הוא להיכנס למיטה ולישון. הבשר כולל חלבונים וגם, לפחות חלק מסוגי הבשר, גם כמות כזאת או אחרת של שומן. כל אלה גורמים לגוף לעבוד קשה יותר ולנו להזיע יותר.
- מאכלים חריפים: רבים מאיתנו אוהבים את תחושת החריפות ועבורם אוכל ללא פיקנטיות וחריפות הוא תפל ממש. עדיין, חריפות גורמת להזעה. חומר הנקרא קפסצין שהוא הגורם לחריפות בפלפלים החריפים למשל מגרה את הבלוטה הפרוטידית במוח אשר מפרשת בטעות את הגירוי כעליה בחום הגוף. היא זו שמפעילה את בלוטות הזיעה. לכן, שימו לב כמה חריף אתם אוכלים: פלפל חריף, ווסבי, סחוג ושאר חריפים, במיוחד אם אתם בפגישה שלא בא לכם להגיר בה נוזלים.
- מאכלים עתירי מלח: כמעט בכל מזון מתועש היום ישנה כמות רבה של מלח, הרבה יותר ממה שצריך בשביל הטעם. הנתרן שבמלח אמנם נחוץ לגוף' אך במידה קטנה. מהעודף הגוף נפטר הן באמצעות השתן והן באמצעות הזעה. מאכלים מעובדים ומתועשים ידועים בכמות הנתרן הרבה שבהם: חטיפים, קפואים, נקניקים ועוד.
- מאכלים עתירי שומן: לא רק הבשר גורם להזעה, אלא גם מזונות אחרים המכילים כמות רבה של שומן, אפילו גלידה, עד כמה שהדבר נשמע תמוה. מסתבר שהקור של הגלידה לא תמיד משמעותי כמו כמות השומן שבה. לכן, באכילת גבינות שמנות, גלידות עם אחוזי שומן גבוהים, קצפות וחבריהם צפו במקרים רבים להזעה.
- אלכוהול: האלכוהול גורם בין יתר גם להרחבת כלי הדם והגברת הדופק, תופעות האופייניות לעליית טמפרטורת הגוף ולכן גם להזעה.
- משקאות חמים או מרק: אם אוכלים מרק מקערה גדולה או משקה חם ממאג גדול הדבר יכול להשפיע ולגרום להזעה. עם זאת, אם עושים הפסקה בין לגימה ללגימה או כף לכף הגוף יכול להתקרר וכך נזיע פחות או אפילו בכלל לא.
איך להתמודד עם הזעה כתוצאה מאכילה?
בכדי להפחית את ההזעה כתוצאה מאכילה כדאי לשים לב לכמות האוכל בכל ארוחה ולהרכב המזון. מזונות קלים יותר עם פחות שומן וסוכר יביאו לפחות הזעה, כך גם יותר ארוחות קטנות במקום מעט גדולות.
בנוסף, שתיית מים במהלך הארוחה גם תקרר קצת את הגוף וגם תסייע למערכות לעבוד ביתר קלות. אכילת כרוב סגול, ברוקולי או פלפל (לא חריף!) במהלך הארוחה יקלו וכן פירות כמו אבטיח או ענבים לאחר הארוחה.
בננות עוזרות לגוף לאגור נוזלים וכך העיכול קל יותר. תה ירוק מרגיע ומוריד את סף הגירוי של מערכת העצבים. אם כל אלה לא מספיקים, אנטיפרספירנט קליני יכול לעזור, ואפילו מגבון שתשלפו בזמן הארוחה לקירור הפנים.