הזעת יתר בבית השחי בגיל ההתבגרות נמצאת בשכיחות גבוהה מאשר גילאים בוגרים יותר. הזעת יתר לרוב מתפרצת בגילאי 14-30, ועם זאת ניתן לראות גם אנשים בגילאים בוגרים יותר שלפתע מופיעה אצלם הזעת יתר בבית שחי או במקום אחר בגוף. הזעת יתר נחשבת לכשל במערכת העצבים ובלוטות זיעה, קיימים גורמים שונים המובילים להזעת יתר ומצד שני, יש דרכי התמודדות מגוונים.
מהי הזעת יתר וממה היא נובעת?
יש להבדיל בין הזעת יתר לבין הזעה רגילה. הזעת יכולה להיות דבר מאוד מעצבן, אבל חשוב לזכור שמדובר על מנגנון שבאמצעותו הגוף מצליח לקרר את עצמו. מצב בו אין יכולות זיעה, הגוף ללא מנגנון קירור וזה עלול להוביל למכת חום ולמצב מסכן חיים. כפי שיש אנשים שאין להם יכולות הזעה (מצב רפואי), כך גם יש את הצד השני – הזעת יתר. הזעת יתר לרוב אינה מזיקה, אבל בהחלט יכולה להוות קשיים בניהול אורח חיים תקין. ההבדל בין הזעת יתר ובין הזעה רגילה באה לידי ביטוי בכמותיות.
הזעה יכולה להופיע בבית השחי, מצח, כפות ידיים, כפות רגליים, ישבן, ועוד. האזור השכיח בקרב בני נוער הוא בית השחי. הזעה יכולה לנבוע ממצבים ברורים כמו חום, לחות גבוהה, אכילת מזון חריף, פעילות גופנית, כעס, דלקת, חרדה ועוד. הזעת יתר היא דבר חריג בו אין סיבה ברורה להופעתה של הזיעה, ולרוב הבגדים יהיו ספוגים זיעה. הזעת יתר יכולה להיות חד פעמית, הזעת יתר יכולה להיות בעיה רפואית בפני עצמה, או סימפטום של סיבה בסיסית (הזעת יתר משנית). הזעת יתר כבעיה בפני עצמה מופיעה ללא סימנים אחרים, היא בדרך כלל מוגבלת לאזור אחד בגוף, הזעת יתר בבית השחי בגיל ההתבגרות תבוא לידי ביטוי בהזעה דו צדדית סימטרית, גם כאשר הזעה מופיעה בידיים. הזעה זאת אינה מתרחשת בזמן שינה לרוב. הזעת יתר אינה מאופיינת עם ריח לא נעים, אלא אם כן כאשר הזיעה בא במגע עם חיידקים ומצב זה מוביל לריח גוף מובהק.
הזעת יתר משנית נגרמת על בסיס מצב רפואי והיא יכולה לכלול את הדברים הבאים: שינוי במשקל, שינוי בקצב לב, פעילות יתר של בלוטת התריס, סוכרת, הפרעות מטבוליות והורמונליות, לחץ דם גבוה בילדים ועוד. עם זאת, הזעת יתר משנית (הזעת יתר שנובעת מסיבה רפואית) פחות נפוצה בגיל ההתבגרות. בשביל לאבחן את מקור הבעיה יש לערוך בדיקות דם, בדיקה גופנית, בדיקות מעבדה, בדיקת זיעה וכיצד הגוף מגיב לשינויים בטמפרטורה ובזרימת אוויר. אלו הם גורמים נוספים להזעת יתר בבית השחי בגיל ההתבגרות:
- גנטיקה – אחד הגורמים הנפוצים להזעת יתר בבית השחי בגיל ההתבגרות הוא גנטיקה. על פי מחקרים ניתן להבין כי הזעת יתר יכולה לנבוע עקב מצב תורשתי. לכן, אם ההורים שלכם סובלים מהזעת יתר או סבלו בעבר, הרי שאתם נמצאים בסיכון גבוה יותר לסבול מכך. קיים מרכיב גנטי הגורם להפעלה מוגזמת של מערכת העצבים, או ברגישות של בלוטות הזיעה.
- תזונה – יש השלכות למה שאתם מכניסים לגוף והשכלות אלו יכולות לבוא לידי ביטוי גם בהזעת יתר. הזעת יתר בבית השחי בגיל ההתגברות יכולה לנבוע עקב תזונה שגורמת לזיעה. יש מאכלים מסוימים אשר ידועים בתור מאכלים שמעלים את חום הגוף, כמו חריף, מרקים, אלכוהול ומאכלים מתובלים. כמו כן, ייתכן וקיימת רגישות למאכל מסוים שהוא מעלה את חום הגוף.
- שינוי הורמונלי – הזעת יתר בבית השחי בגיל ההתבגרות נפוצה בעיקר בשל שינויים הורמונליים שהמתגבר חווה. תופעות לוואי של שינויים הורמונליים הן בין היתר הזעת יתר. כאשר הגורם הוא שינוי הורמונלי אנו לא נרצה לבצע ניתוח אלא לתת לתופעה לחלוף.
- סטרס – הזעת יתר היא סימפטום ישיר של סטרס, לחץ בו שרוי הסובל. הזעת יתר עקב לחץ יכולה להופיע במקומות שונים, אך בעיקר בבית השחי ובפנים. הזעת יתר יכולה להיגרם גם ממצבים דומים כמו חרדה, דיכאון, התרגשות ועוד.
- תרופות – נטילת תרופות יכולה להיות הגורם להזעת יתר. קיימות תרופות רבות אשר כחלק מתופעות הלוואי שלהן נמצא הזעת יתר. הסיבה לכך היא שאותן תרופות גורמות לפעילות יתר של בלוטת התריס, או מצבים רפואיים כמו לוקמיה ואחרים. תרופות פסיכיאטריות גם יכולות להוביל להזעת יתר ולכן יש לבדוק במקום מקצועי את הגורם להזעת יתר.
הזעת יתר בבית השחי בגיל ההתבגרות – טיפולים
הטיפול בהזעת יתר בקרב בני נוער ומתבגרים שונה מאשר הטיפול במבוגרים. הפתרון היעיל ביותר כיום הוא ניתוח המבוצע באמצעות שני חתכים באזור בית השחי, ובאמצעות שני צינורות מנתקים את מערכת העצבים האחראית על בלוטות הזיעה באזורים הנדרשים. עם זאת, התערבות כירורגית בגיל ההתבגרות אינה מומלצת למעט מקרים חריגים, הסיבה לכך היא שהזעת יתר יכולה להיות דבר בר חלוף, ואנחנו לא רוצים להתערב בגוף בזמן שהוא עדיין מתפתח.
הטיפולים המתאימים בגיל ההתבגרות להתמודדות עם הזעת יתר בבית השחי הם טיפולים תרופתיים ותכשירים שונים. יש משחות שונות שניתן למרוח על בית השחי אשר מייבשות את הזיעה, קיימות תרופות ללא מרשם כמו אנטי-פרספירנט ועוד. אפשרויות נוספות להתמודדות עם הזעת יתר בבית השחי בגיל ההתבגרות שלא באמצעות התערבות כירורגית או שימוש בתכשירים מונעי זיעה היא באמצעות פדים מיוחדים. את הפדים מדביקים בחלק הפנימי של החולצה באזור בית השחי והם סופגים את הזיעה ומשאירים את החולצה שלכם יבשה. החיסרון הוא שהשימוש הוא חד פעמי והעלויות גבוהות. מבעד לכך יש גם תחבושות מיוחדות אשר ניתן להפחית באמצעותן את הופעת כתמי הזיעה. הדרך הנכונה להתמודדות היא באמצעות קבלת ייעוץ רפואי ממקום המתמחה בהזעת יתר.