הזעת יתר היא הפרעת אידיופטית די נפוצה אשר עלולה להפריע לפעילויות היומיומיות ולגרום למצוקה חברתית משמעותית. נראה כי להסרת שיער בלייזר ישנה השפעה על ייצור הזיעה, אולם תופעה זו אינה מגובה במחקרים ממשיים ואינה בדרך כלל מצויינת על ידי מכוני הסרת השיער.
כשניים עד שלושה אחוזים מהאוכלוסייה הכללית חווים הזעת יתר עם או בלי טריגר מסוים להתפתחות. הזעת היתר אשר עלולה להיגרם מהסרת שיער בלייזר למשל הינה הזעת יתר משנית.
כלומר, התסמינים עלולים להתפתח כתוצאה ממצב רפואי בסיסי או מחלה, או בשל תופעת לוואי של תרופות. למרות שהזעת יתר אינה תופעה נפוצה לאחר הסרת שיער, לפני כל טיפול של הסרת שיער, במיוחד בטיפולי לייזר, יש לדווח לצוות המטפל על כל פרט בהיסטוריה הרפואית בכדי שאפשר יהיה לנתח את סוג השיער וסוג העור ולקבל החלטות מושכלות. חשוב לברר האם הגורם להזעת היתר הינה כתוצאה מהפעילות הקוסמטית או בשל מצב רפואי.
הזעת יתר לאחר טיפול להסרת שיער: תסמינים ואבחון
הזעה או הזעת יתר מוגזמת עלולה להשפיע על בתי השחי, כפות הידיים, כפות הרגליים ולפעמים בפנים. בלוטות הזיעה של הגוף מייצרות זיעה בתגובה לאותות עצביים, כך שההזעה עלולה להתגבר במצבים של טמפרטורות גבוהות, מזון חריף ומתח. בדרך כלל, רוב המטופלים לאחר הסרת שיער מתלוננים על הזעת יתר לאחר טיפול להסרת שיער או הזעת יתר בבתי השחי ומתחת לזרועות.
האבחון של הזעת יתר ייעשה, על פי רוב, על סמך תלונותיו של המטופל, בהעדר בדיקה אובייקטיבית אחרת. התרשמותו של הרופא מהתסמינים יכולה להיעשות גם ללא בדיקות מעבדה או מדדים אחרים. תחושותיו והרגשתו של המטופל תהיה מדויקת בדרך כלל ותנבע מתוך מצוקתו האמתית. במקרה ותופעה זו מסבה למטופל עוגמת נפש וקשיי התמודדות, כדאי לשקול טיפול, גם אם לא התברר הגורם המדויק. עם זאת, ישנה חשיבות לבדוק את התופעה בכדי לשלול מצבים מאיימי חיים אשר עלולים לגרום להזעת יתר, ולטפל בתופעה בצורה המדויקת ביותר.
טיפול והתמודדות
בכדי לטפל בהזעת היתר, רבים מהחולים מסתייעים בהזרקות בוטוקס, אשר נמצאו יעילות. טיפול הבוטוקס עשוי להפחית את ייצור הזיעה בשיעור ממוצע של 83% אולם חסרונו הוא במשך זמן פעולתו המוערכת בחצי שנה. הבוחרים בטיפול זה עושים זאת עקב יעילותו הרבה וזמן תגובה מהיר לטיפול. טיפולים והתמודדויות אחרות עשויות לכלול שימוש בדאודורנטים חזקים , בעלי ריכוז גבוה של מלחי אלומיניום אשר מאגדים את תאי העור המתים בכדי ליצור פקקים שחוסמים את נקבוביות הזיעה. דיאודרנטים אלה יעילים ברמה מינימלית של הזעה.
במקרים חמורים יותר, כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל למרשם תרופות חוסמות ביטא אשר יכולות להפחית את ייצור הזיעה. לתרופות אלו יהיו תופעות לוואי, כך שיש לשקול בזהירות את מידת העלות תועלת הקיימת בנטילתם. במקרים ממש חמורים אשר אינם מאפשרים את המשך הפעילות היומיומית, ומפריעים למטופל באופן חמור, אפשר לשקול ניתוח.
ניתוח מסוג אחד כרוך בחיתוך וגירוד בלוטות הזיעה, אשר לפעמים משאיר פצע גדול הדורש השתלת עור. לכן, קיים ניתוח אנדוסקופי והוא מבוצע באופן יותר נפוץ. ניתוח זה כרוך בחיתוך העצבים בחזה, ומשיג שליטה בהזעה. הוא נמצא יעיל במיוחד עבור הזעה בכף היד, ופחות לבתי השחי. תופעת הלוואי של הניתוח עלולה להיות הזעה מפצה אשר תופיע במקום אחר בגוף. ומעבר לכך, הוא מחייב אשפוז קצר בבית חולים ותקופת החלמה מסוימת.